В останні роки в Україні все більшої популярності набуває послуга оренди самокатів і електросамокатів. При цьому досить часто люди, які взяли техніку напрокат, травмуються, причому не тільки зі своєї вини, але і через поломки засобу пересування.

Експерти пояснили українцям, в яких випадках і як можна отримати компенсацію.

У коментарі виданню "РБК Украина" адвокат Вадим Володарський розповів, якщо, наприклад, травма була отримана через несправність гальм самоката, то таким чином, вам надали послугу неналежної якості, а значить ви маєте повне право розраховувати на відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Однак, за його словами, може виникнути проблема з тим, щоб довести саме таку причину події. Адже фірма-власник самоката може стверджувати, що він був справний, а це саме клієнт не впорався з керуванням.

Фахівець уточнив, якщо людина отримала травму через несправність засобу пересування, то необхідно викликати поліцію. Якщо є травми, то необхідно вимагати відкриття кримінального провадження, в рамках якого, зокрема, може бути проведена технічна експертиза щодо справності самоката.

Крім цього потрібно буде з'ясувати, чи є страховка у компанії-власника самоката щодо заподіяння шкоди клієнту, і на яких умовах.

На жаль, зазначив адвокат, в Україні електросамокати, з точки зору законодавства про дорожній рух, взагалі знаходяться поза правовим полем. Більш того, людина на самокаті не є учасником дорожнього руху.

"Ця техніка в принципі не призначена для участі в дорожньому русі, не має відповідних пристосувань (світлотехніки і т.д.)", — додав Володарський.

Водночас адвокат Наталія Гнатуш заявила, що відповідно до положень Цивільного кодексу України, оренда самоката, є договором прокату (підвид договору найму).

"За загальним правилом, орендар зобов'язаний у присутності орендодавця перевірити справність речі. Якщо орендар в момент передачі речі в його володіння не переконається в її справності, річ вважається переданою йому в належному стані", - повідомила фахівець.

У разі, якщо при перевірці щось не задовольняє потенційного користувача він має право вибрати інший самокат в прокат.

"У зв'язку з цим, питання компенсації, при отриманні травми під час поїздки може бути актуальним у випадку, якщо користувачем на 100% були виконані всі вимоги правил і умов прокату самокатів, а також дотримані ПДР", — зазначила адвокат.

Раніше "Нyser" писав про те, що експерти розповіли, коли обов'язкові техогляди знову повернуться в Україну.

Також наш портал повідомляв, у київському метро дозволили безкоштовно перевозити велосипеди.

Нагадуємо, в уряді пропонують виділити 200 мільйонів гривень на туристичні сертифікати для деяких категорій громадян.