Українців попередили про новий вид шахрайства з фейковими банкнотами.

У Національному банку України уточнили, що найчастіше аферисти підробляють купюри старого зразка номіналом 500 і 200 гривень, а ось найрідше національну валюту. Зокрема, шахраї активізувалися в 2020 році, коли в країні у багатьох погіршилось матеріальне становище, але в той самий час збільшилася кількість готівки в обігу через пандемію коронавірусу. Про це пише "Діло".


Купюри номіналом 500 гривень зразка 2006 року і 200 гривень зразка 2007 року становили близько 60% і 29% відповідно від загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот. У Нацбанку вважають, що причина в тому, що купюри нового покоління номіналами 20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень, які випускалися в 2015 - 2020 роках, володіють вже посиленою системою захисту.

Зловмисникам надзвичайно складно її відтворити, а тому вони підробляють купюри саме старого зразка. Примітно, що друкувалися всі такі вилучені фейкові банкноти з використанням принтерів. Шахраї намагалися збути їх через каси підприємств торгівлі, швидкого харчування, автозаправних станцій, користуючись неуважністю громадян і касових працівників підприємств торгівлі.


Крім того, аферисти займаються підробкою і інших валют, в тому числі доларів США. Так, минулого року в обігу найчастіше зустрічалася підробка серед:


У Нацбанку попросили українців бути уважними до грошей, щоб не стати жертвою аферистів.

Раніше "Hyser" писав про те, що Нацбанк зробив гучну заяву щодо всієї готівки в Україні.

Також наш портал повідомляв, що експерти розповіли, як правильно скласти купюру в 1 долар в гаманець, щоб заманити багатство.

Нагадуємо, що в Україні поширюють фейкові гроші, які практично неможливо відрізнити від справжніх.