Досить великій кількості українок присвоєно статус "одинокої матері" з яким йде ряд пільг

"Самотній мати"за українським законодавством вважаються жінки, які не перебувають у шлюбі і в свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька або цей запис зроблено за вказівкою матері, а також жінки, які виховують і забезпечують дитину своїми силами. Про те, на які пільги можуть розраховувати одинокі матері розповіли фахівці з регіонального центру з надання БВПД в Чернівецькій області.

Так, наприклад, для матерів-одиначок в Україні передбачено ряд пільг у трудових відносинах. Наприклад, роботодавець не може без письмового пояснення відмовляти одинокій матері в прийомі на роботу, а також занижувати їй зарплату. Крім того, одиноких матерів, дітям якої ще не виповнилося 14 років, заборонено брати на випробувальний термін.

Крім того, одинокі матері мають право працювати неповний робочий день, не можуть залучатися до роботи в нічний час, понаднормові роботи, у вихідні дні і не можуть бути відправлені у відрядження, якщо у них є діти до трьох років.

Одинокі матері щороку отримують оплачувану відпустку тривалістю 10 днів. Якщо дітей кілька, то відпустка збільшується до 17 календарних днів, в яких не враховуються святкові та неробочі дні. Нарешті, роботодавці не можуть за своєю ініціативою звільняти одиноких матерів, у яких на вихованні перебуває дитина до 14 років або дитина з інвалідністю.

Якщо одинокій матері потрібне поліпшення житлових умов, вона має першочергове право на отримання квартири або одноквартирного будинку з житлового фонду. Пільги стосуються і податків: одинокі матері та вдови мають право зменшувати суму місячного оподатковуваного доходу на суму податкової пільги, яка дорівнює 150 відсоткам від суми пільги.

Матері-одиначки також мають право отримувати допомогу на дитину. Його розмір становить різницю між повним прожитковим мінімумом для дитини певного віку і середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну людину за останні шість місяців.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли про нові вимоги для виходу на пенсію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що пенсіонерам пояснили, в яких випадках вони можуть втратити пенсію.

Також "Hyser" писав, що у Мін'юсті розповіли про те, що змусили українця виплатити аліменти за 14 років.