Українців попередили про нові штраф, які їх чекають.

З 16 липня 2021 року набирає чинності стаття 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження. Цей закон передбачає досить немаленькі штрафи, тому українцям варто приготувати свої гаманці. Але варто відразу розуміти, що цього року ніхто штрафувати не має просто права.

Згідно з новим законом книговидавництво за рік має надрукувати не менше 50% літератури українською мовою. Тепер це буде обов'язкове правило абсолютно для всіх.

Те ж саме стосується і назв книг. Їх теж має бути не менше 50% українською мовою від усієї виданої літератури.

Ця норма не поширюється на видавничу продукцію кримсько-татарською мовою, іншими мовами корінних народів або національних меншин України за рахунок коштів державного та / або місцевих бюджетів.

Крім того цей закон не поширюватиметься на магазини, які реалізує літературу, що видається мовами Європейського Союзу. Також не торкнеться і крамниць, які займаються поширенням літератури національних меншин. Але при цьому у них повинна бути продукція тільки на їх мові.

За порушення цього закону передбачена адміністративна відповідальність і штраф. Він складе від двохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 3400-11900 грн. Якщо правопорушення скоєно вперше, то може бути зроблено тільки зауваження. Але вдруге від сплати штрафу вже ніхто не піде. Норми адміністративної відповідальності набудуть чинності тільки через рік-16 липня 2022 року. Тому за літературою тепер потрібно буде ретельно стежити.

Раніше Hyser писав про те, що водіям розповіли про нові штрафи.

Також писали, що відбувається з рахунками боржників.

Нагадаємо, що для водіїв скутерів придумали нововведення.