Різка заява прозвучала з вуст Андрія Макаревича. Музикант стверджує, що борщ не є національною стравою України. Грандіозний баттл в мережі почався після поста російського гумориста Андрія Бочарова про "російський борщ". Тепер зірки з'ясовують, чиє ж насправді національне блюдо борщ? Висловився по темі і Андрій Макаревич.

"Це дуже давня страва. Його роблять і в Сибіру, і в Краснодарському краї, і в Україні, і в Білорусі. Він скрізь трохи різний і чимось відрізняється. Хтось його робить зі свинини, хтось з баранини, білих грибів або вегетаріанський", - заявив музикант.

Музикант вважає, що борщ з'явився ще до появи на карті світу держави під назвою Україна.

"Тисячу років це було в Україні, але тоді її ще не було. Ми жили взагалі в інших умовах, а борщ був", - зазначив Макаревич.

Така заява артиста викликала скандал в мережі і бурхливе обговорення його поглядів. Висловлювання лідера гурту "Машина времени" про борщ не варто записувати в "антиукраїнські". Раніше Макаревич засуджував політику Володимира Путіна, зокрема і анексію Криму.

Що стосується борщу, то в Росії його включили в список десяти "традиційних російських страв". Цей перелік був оприлюднений в рамках проекту Google Arts & Culture "Розкуси Росію", створеного у співпраці Google Росія і Федерального агентства з туризму РФ. Пізніше назву статті змінили на"10 страв, які вплинули на російську кухню".

Україна ж подала заявку в ЮНЕСКО, щоб визнати борщ частиною національної культурної спадщини країни. Поки заявка знаходиться на розгляді.

Нагадаємо, зараз Андрій Макаревич знаходиться на території України. Легендарний музикант відправився у всеукраїнський тур в рамках якого відвідає багато міст нашої країни.

Раніше Hyser писав, Андрій Макаревич розповів про те, яке враження на нього справила Західна Україна.

Також повідомлялося, що у мережі з'явилося відео з виступу Андрія Макаревича у Львові.