Українців попередили, що ціни на алкоголь скоро злетять вгору.

В уряді України давно говорять про те, що незабаром ціни на алкоголь злетять вгору. В середньому вартість може бути збільшена на 10 гривень за одиницю. Таке подорожчання допоможе знизити частку контрафакту, вважають чиновники.

Тому що в цьому сегменті спостерігається дуже велика кількість контрабанди. Вітчизняні виробники просто не можуть конкурувати з таким потоком нелегальної продукції. До того ж залишається багато питань до його якості. В Інтернеті 10л незрозумілого виробництва горілки можна в середньому купити за 200-300 грн. 0,5-0,7 л від офіційного виробника коштуватимуть в районі 150-200 грн. Різниця видно навіть не озброєним оком.

До того ж в Україні велика кількість випадків отруєння неякісними алкогольними напоями. Тому держава хоче на це вплинути. Також є надія на те, що якщо будуть збільшені ціни на алкоголь, то кількість людей із залежністю від нього, також стане набагато менше. Така практика боротьби з алкоголізмом поширена у всьому світі і показує непогані результати. Як буде в Україні поки залишається тільки здогадуватися.

Як йдеться в проекті постанови Мінекономіки, зараз мінімальні ціни на алкоголь не відповідають реальним витратам на їх виробництво. А це призводить до того, що чесні виробники алкогольних напоїв не можуть конкурувати з сірим ринком.

Згідно з розрахунками, підвищення, у разі підтримки проекту, може відбутися таким чином:

  • горілка (на 6,2%) - з 89,4 до 94,9 грн;
  • віскі (5,9%) – з 179 до 189,5 грн;
  • коньяк (5,5%) – з 151,66 до 160 грн.

Обсяг тіньового ринку становить близько 25 млрд грн на рік. Переважно підробляють міцні недорогі напої.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні ціни на популярні продукти різко злетять вгору.

Також писали, що у НБУ розповіли про підвищення цін.

Нагадаємо, що українців вже попередили про дефіцит гречки.