У Міністерстві внутрішніх справ України підготували новий законопроект

Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував законопроєкт, яким пропонується внести низку змін до закону щодо протидії дискримінації. Також планується посилення відповідальності за умисне зараження небезпечною інфекційною хворобою, аж до 10 років ув'язнення. Про це глава МВС повідомив в ході виїзного засідання Кабінету Міністрів у середу, 12 травня.

Так, пропонований законопроєкт вводить нову статтю - про правопорушення на ґрунті нетерпимості. Мається на увазі упереджене ставлення до певних осіб за расовою, релігійною, статевою або соціальною ознаками. За дискримінацію за будь-якою з ознак можна отримати штраф від 3,4 до 5,1 тисячі гривень. За це ж порушення посадовим особам або суб'єктам підприємницької діяльності доведеться викласти від 5,1 до 8,5 тисячі гривень.

Крім того, зміни торкнутися і статті 130, в якій йде мова про навмисне зараження людини небезпечними інфекційними захворюваннями. Якщо на даний момент в ній акцентується ВІЛ та інші невиліковні хвороби, то з оновленого варіанту їх приберуть. Тобто в теорії можуть карати і за зараження коронавірусом.

При цьому відповідальність за навмисне зараження хочуть посилити. Якщо на сьогоднішній день за цією статтею можуть посадити на термін до 3 місяців або на 3-5 років, то в оновленому проєкті пропонується садити від 3 до 8 років. Якщо людина звинувачується в зараженні відразу декількох людей або осіб, яким не виповнилося 18 років, посадити можуть на термін від 5 до 10 років.

Раніше портал Hyser повідомляв, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зробив заяву про скасування "листів щастя". Для частини водіїв розсилка здійснюватися більше не буде.

Також наш портал інформував, що українцям нагадали про новий закон, який обіцяє витягнути з гаманців нечувані суми грошей.

Нагадаємо, що експерти розповіли, як уникнути штрафів при зупинці транспортного засобу співробітником поліції.