У парламенті представили нове втілення другого рівня пенсійної системи

Вже деякий час у Верховній Раді доопрацьовують законопроект пенсійний реформи, який передбачає введення другого рівня пенсійної системи, за якою у кожного громадянина з'являться пенсійні накопичення. Нова версія законопроекту № 2683-3 почне діяти з 1 січня 2023 року.

Документ був зареєстрований у Верховній Раді 7 травня, а для ознайомлення став доступний вже 12 числа. В даний момент його розглядають в Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У разі, якщо документ приймуть, уряд створить другий уповноважений Пенсійний фонд, який стежитиме за всіма учасниками накопичувального пенсійного забезпечення. У законопроекті зазначено, що на створення подібного фонду необхідно буде виділення додаткових коштів.

Варто відзначити, що пенсійні накопичення будуть формуватися на паритетних підставах, коли роботодавці будуть платити 2 відсотки від розміру зарплати співробітників, а робітники будуть платити 2 відсотки від свого доходу. У разі, якщо учасник Фонду помре, його накопичення перейдуть спадкоємцям.

Накопичувати коштів учасників системи будуть спеціальні недержавні пенсійні фонди і банки, які будуть перевірятися і вноситися в регістр авторизованих суб'єктів системи накопичувальних пенсій.

Облік учасників пенсійної системи буде вестися в єдиному соціальному регістрі. Завдяки ньому будь-який учасник пенсійної системи другого рівня зможе вибирати фонд або банк, а також зможе переводити кошти з однієї установи в іншу.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українці дізналися, як зміняться їхні пісні з 1 липня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці здивувалися, коли дізналися, скільки отримують судді, депутати і прокурори на пенсії.

Також "Hyser" писав, що у Раді зробили заяву щодо змін до мінімальної пенсії.