Українців попередили про те, що з початку липня вартість електрики зміниться

1 липня поточного року Уряд прийме постанову, яка змінить вартість електроенергія. На жаль, зміни означатимуть зростання ціни на світло, оскільки, як заявляють експерти, реальна вартість електрики в Україні на порядок вище тієї, що встановила держава. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив заступник голови Міністерства енергетики України Юрій Бойко.

Бойко звернув увагу на те, що незважаючи на те, що на сьогоднішній день українці платять за кВт/год електроенергії всього по 1,68 гривень, реальна вартість електроенергії коливається між 2,6 і 4 гривнями за кВт/год залежно від області. Таким чином виходить, що гроші, які українці віддають за світло, не здатні покрити витрати на забезпечення населення електрикою.

Бойко також навів конкретні приклади. За його словами, вартість світла в Києві та Дніпропетровській областях повинна скласти приблизно 2,6-2,96 гривень за кВт/год, а в Івано-Франківщині та Луганщині ціни і зовсім повинні досягти 3,7-4 гривень за кВт/год.

У числі інших факторів, які призводять до збільшення вартості, знаходяться тарифи на передачу електрики. Бойко пояснив, що якщо вартість світла не виросте, то у державних підприємств перед "Енергоатомом" сформується борг приблизно в 5,4 мільярда гривень, 2,4 з яких і складуть недоплату за електроенергію, що виникла через тариф в 1,68 гривень за кВт/год. Таким чином, вже досить скоро українцям доведеться побачити в платіжках колосально виросли цифри за світло.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям показали, наскільки більше вони стали платити за ЖКП за останній рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям пояснили, на які договори по комуналці їх переведуть.

Також "Hyser" писав, що українців попередили про те, що у них з'являться нові вихідні в червні.