Українцям, які не виплачують аліменти, штрафи за порушення ПДР або прострочили сплату комуналки можуть заарештувати рахунок або майно

Виконавець може накласти арешт на банківський рахунок і утримати ту суму, яку заборгувала особа. При цьому іншими коштами власник рахунку може розпоряджатися на свій розсуд. Як відбувається стягнення заборгованості в тому випадку, якщо у боржника немає грошей на рахунку або відсутні кошти взагалі, розповіли в Міністерстві юстиції України.

Стягнення заборгованості в першу чергу можливе з коштів боржника в національній Або іноземній валютах, а також інших банках, зокрема може накладатися арешт на рахунки в банках або інших фінустановах. Якщо в особи заборгувала певну суму немає необхідних коштів для сплати боргу, то стягнення звертається також на належне боржнику інше майно. Винятком може стати тільки те майно, на яке згідно із законодавством не може бути накладено стягнення.

При цьому після накладення арешту на майно боржника, він має право запропонувати стягувачу кошти або цінності, які необхідно реалізувати в першу чергу.

Варто зазначити, що якщо у людини немає коштів або майна для погашення заборгованості, то для отримання необхідної суми стягувач може утримувати частину доходу фізосіб, наприклад, пенсії, зарплати, стипендії і так далі. Рішення про стягнення частини доходу приймає безпосередньо суд і боржник не має можливості оскаржити рішення. У разі відмовив боржника, стягнення будуть проводитися в примусовому порядку.

Загальний розмір всіх відрахувань з кожної зарплати не повинен перевищувати 50% від отриманої суми. При цьому винятком є стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, в таких випадках утримувати можуть до 70% від доходу.

Раніше портал Hyser повідомляв, що у Міністерстві внутрішніх справ запропонували посилити відповідальність за низку правопорушень.

Також наш портал інформував, що українцям нагадали про новий закон, який обіцяє витягнути з гаманців нечувані суми грошей.

Нагадаємо, що українця змусили примусово заплатити борг по аліментах за 14 років.