Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у понеділок, 17 травня, підписав закон про державний захист, згідно з яким будь-які масові протести в країні будуть жорстко припинятися.

За інформацією місцевого видання "БЕЛТА", підписаний документ дозволяє міліції застосовувати бойову і спеціальну техніку до учасників масових протестів. Він набуде чинності через місяць після офіційної публікації.

Зазначається, що закон уточнює умови та межі застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової та спеціальної техніки з боку силовиків.

Таким чином правоохоронці, силовики не несуть відповідальність за шкоду, яку завдадуть протестуючим громадянам в результаті застосування зброї.

Правоохоронці можуть проводити огляд людей, їхніх речей та автомобіля під час затримання.

Крім цього, міліції надали право забороняти громадянам вести відео-, кіно- і фотозйомку для проведення процесуальних дій, а також вести звуко- і відеозапис громадян, що виконують свої службові обов'язки.

Співробітники МВС також зможуть безкоштовно і без письмової згоди фізичних осіб отримувати відомості з інформаційних систем, у тому числі персональні дані.

У документі також є пропозиція віднести органи внутрішніх справ до воєнізованих організацій, створити підрозділи з протидії кіберзлочинності та міжтериторіальні підрозділи з громадянства та міграції.

Крім того, Олександр Лукашенко підписав закон, який дозволяє членам виборчих комісії, суддям, працівникам ЗМІ, державним службовцям міняти зовнішність в рамках державного захисту, якщо є посягання на життя зазначених категорій осіб.

Також розширюється коло осіб, які підлягають державному захисту. У нього включені військовослужбовці Збройних Сил, інших військ і військових формувань у випадках виконання ними обов'язків з охорони громадського порядку; співробітники Служби безпеки Президента Білорусі та Оперативно-аналітичного центру при Президентові Білорусі; інші особи у зв'язку з посяганням на їх безпеку; близькі перерахованих вище осіб.

Раніше "Нyser" писав про те, що Олександр Лукашенко підписав документ, який визначає, кому переходить влада в разі його загибелі.

Також наш портал повідомляв, Олександр Лукашенко назвав головну умову, за якої погодиться на перевибори президента в Білорусі.

Нагадуємо, Лукашенко розповів, кого підтримає у разі війни Росії з Україною.