У МОЗ зробили гучну заяву щодо можливості повторного зараження коронавірусом навіть при наявності імунітету до нього.

Зокрема, мова йде про імунітет, набутий після перенесеного COVID-19. З'ясувалося, що він ніяк не захищає від повторного зараження в майбутньому, а значить тільки вакцинація дає гарантію, що ще раз коронавірусною інфекцією людина не захворіє. Відповідну заяву зробило Міністерство охорони здоров'я, пише "Цензор.НІ".


У МОЗ пояснили, що якщо людина перехворіла COVID-19 в безсимптомній, легкій або важкій формі, то у її організму після знайомства з SARS-CoV-2 виробляється до нього імунітет. Примітно, що імунітет отриманий таким чином, на жаль, не гарантує того, що людина не захворіє знову цією інфекцією.

Варто відзначити і те, що розвиток хвороби в разі повторного зараження може бути куди не передбачуванішим попереднього разу. Саме тому імунітет, який розвивається після вакцинації, куди надійніше, стверджують в МОЗ.


Є дані, які підтверджують, що вакциновані люди дуже рідко хворіють на COVID-19 і якщо таке відбувається, що вони переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Це обумовлено тим, що вакцина ефективніше стимулює утворення антитіл і Т-клітин, які знешкоджують вірус.

У зв'язку з цим, в Міністерстві охорони здоров'я наполягають на тому, що всім слід пройти вакцинацію, щоб забезпечити собі кращий імунітет і надійний захист від коронавірусу. Навіть необов'язково робити тест на антитіла до COVID-19 перед щепленням.

Раніше "Hyser" писав про те, що МОЗ заговорило про четверту хвилю ковіда в Україні.

Також наш портал повідомляв, що з'явився прогноз на другий рік пандемії.

Нагадуємо, що українців, які стали в чергу в додаток "Дія", будуть прищеплювати по вихідних.