Експерти попереджають, що перерахунок пенсій не обов'язково означає підвищення виплат

Вже в липні поточного року має відбутися чергове очікуване одержувачами пенсія підвищення виплат, однак, незважаючи на збільшення мінімальних і максимальних виплат, а також доплат за стаж, велика частина пенсіонерів України все одно залишаться за межею бідності. Про це повідомляє Інформаційний портал "OBOZREVATEL".

Так, після збільшення прожиткового мінімуму, з 1 липня у пенсіонерів на 85 гривень підвищаться мінімальна пенсія і на 850 гривень — максимальна, виплати будуть дорівнювати 1854 і 18 540 гривням відповідно. Крім того, надбавка за понаднормовий стаж, яка становить 1 відсоток від мінімальної пенсії за кожен рік понад норму, теж збільшиться.

Всі ці зміни, однак, не змінять того факту, що велика частина пенсіонерів, а саме 38,8 відсотків від загальної кількості, отримують виплати між 2001 і 3000 гривень. При цьому складно не звернути увагу на те, що розподілені пенсії між українцями не рівномірно. Так, наприклад, найбільші пенсії в країні — у суддів-досягають 77,3 тисяч гривень, при тому що ще в 2019 році вони становили 28,7 тисяч гривень.

Крім того, навіть в самому Міністерстві соціальної політики визнають, що реальний прожитковий мінімум з встановленим має мало спільного, оскільки другий в два рази менше першого. При цьому експерти визнають, що для встановлення реального прожиткового мінімуму у держави просто немає грошей.

Нарешті, важливим моментом є ще й те, що, хоч сьогодні пенсіонери отримують близько 28,7 відсотків від своєї останньої зарплати у вигляді пенсії, що досить мало, це значення буде поступово знижуватися, поки не досягне 18 відсотків. Пов'язано це з тим, що пенсії отримує 11,2 мільйона пенсіонерів, а внески платять всього 13,2 мільйона найманих працівників.

Вирішенням проблеми в уряді вважають введення накопичувальних пенсій для працюючих українців. Частину своїх доходів вони перераховуватимуть до спеціального фонду, однак, сьогоднішні проблеми це ніяк не вирішить.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у Пенсійному фонді зробили важливу заяву щодо Ощадбанку і пенсій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що пенсіонерам озвучили умови для отримання надбавки в 400 гривень.

Також "Hyser" писав, що українських пенсіонерів попередили про те, що вони можуть втратити до половини пенсії.