Ціна на електрику в Україны може также само різко підскочити угору, як це вібулося із ціною на газ, оскількі ціна досі стримується штучно.

Про це повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, пише "Главком".

"На ринку газу ми пройшли те саме. Спочатку тарифи були низькі, а потім «пружина» зірвалася, і тарифи зросли в 10 разів. Те саме буде і з електроенергією: чим більше стримувати тарифи, тим сильнішим буде удар по населенню. Закони економіки не обдуриш", – сказав він.

За словами Омельченко Україна рано чи пізно зіткнеться з серйозними проблемами з електропостачання через економічно не обґрунтовані тарифи. Він каже, що тарифи можно не підвищувати, а стримувати, але тоді у країни "виникнуть серйозні ризики по інфраструктурі, дефіцит електроенергії в зимовий період, ризики віялових відключень".

Омельченко впевнений, що через недоотримання прибутку в енергетичних компаній не буде фінансової можливості закуповувати паливо, проводити вчасно ремонтні роботи та здійснювати модернізацію електростанцій. І тоді країна може "підсісти" на імпорт з РФ, але це "політично величезні ризики".

Експерт вважає, що одне з основних завдань, які вирішить підвищення тарифів для населення – це збільшення обсягу інвестицій в національну енергетичну інфраструктуру.

Раніше Hyser писав про те, що українцям показали, як тарифи на комуналку зросли за рік.

Також Hyser повідомляв, що українцям вказали на важливу деталь щодо річних тарифів на блакитне паливо.

Нагадаємо, що українцям розповіли, як зменшити суми в платіжках за комуналку до 50%.