Один з найбільших поштових операторів країни "Укрпошта" оголосила тендер на оцінювача, який допоможе їй придбати банк.

З такою офіційною заявою виступив гендиректор підприємства Ігор Смілянський. Пише видання Obozrevatel. За його словами, "Укрпошта" кілька років активно намагається зайти на банківський ринок. Щоб цього досягти, компанія поступово розширює спектр своїх фінансових послуг: оплата комуналки, отримання пенсії і соціальних виплат та ін.

Для чого "Укрпошта" хоче купити собі банк?

Зазначається, що новація дає "Укрпошті" можливості для додаткового заробітку. Адже через конкуренцію з іншими поштовими операторами, прибуток від поштових пересилань в останні роки значно впав.

Крім цього, банк, що належить "Укрпошті", повинен допомогти жителям віддалених населених пунктів отримати нові можливості, зокрема мати доступ до банківських послуг.

За даними "Укрпошти", близько 15 млн громадян України не мають доступу до багатьох фінансових послуг, оскільки проживають у населених пунктах, де немає банківських відділень. Як наслідок понад 37% українців не мають базових банківських рахунків. А ось відділення пошти є у всіх населених пунктах.

Поштовий оператор зазначив, що подібна схема вже працює в Індії та Росії.

Уточнюється, що "Поштовий банк" буде окремою юридичною структурою з окремим балансом. Він працюватиме за всіма поточними нормами українського законодавства та правилами НБУ.

Як громадяни зможуть скористатися послугами?

Всі послуги надаватимуть одразу у відділеннях пошти. Щоб отримати готівку по банківській картці, достатньо звичайного POS-терміналу, яких в "Укрпошті" вже понад 5000.

2500 пересувних відділень теж будуть оснащені такими терміналами, але з більш розширеним функціоналом. Там клієнти зможуть не тільки зняти готівку за своєю карткою або оплатити карткою за послугу або товар, а й відправити посилку, підписатися на журнал або газету, тощо.

Разом з тим аналітик з економічних питань Єгор Киян стверджує, в довгостроковій перспективі "поштовий банк" досить ризиковий, адже якщо він опиниться на межі банкрутства – це створить проблеми всій державі.

Раніше "Нyser" писав про те, що компанія "Укрпошта" з 5 травня збільшила ліміти на видачу готівки втричі.

Також наш портал повідомляв, у Мінсоцполітики пояснили, як з вересня 2021 року переводитимуть пенсійні виплати.

Нагадуємо, у комп'ютеризованих відділеннях "Укрпошти" з'явилося нововведення.