В Україні може подорожчати один з найпопулярніших напоїв – чай. Експерт пояснив, з чим буде пов'язане зростання цін.

Так у програмі "Зворотний зв'язок" на телеканалі "Україна 24" член Європейської асоціації виробників чаю Максим Малигін повідомив, що даний напій в нашій країні може подорожчати максимум на 10%. Йдеться про недорогий дрібнолистовий і гранульований чай, якого близько 98% на ринку.

За його словами, в першу чергу це буде пов'язано з посухою в Індії. Оскільки саме ця країна є головним постачальником чаю в Європу і в Україну, в тому числі.

До слова, деякі фахівці ще однією причиною називають катастрофічну ситуацію з пандемією коронавірусу в Індії. За даними закордонних ЗМІ, поширення COVID-19 зафіксовано на 90 плантаціях.

Керівники виробництв б'ють на сполох і заявляють, що якщо уряд не знайде спосіб впоратися зі спалахом коронавірусної інфекції, то на чайних полях просто нікому буде працювати.

В той самий час Максим Малигін зазначив, цілком ймовірно, якщо постачання з Індії буде менше, то недолік буде перекритий поставками з інших країн-виробників чаю, до прикладу, Кенія або Шрі-Ланка.

"По-перше, воно імовірноносне, по-друге, навіть якщо воно буде, поставки в Україну можуть бути перекриті поставками з інших великих країн-виробників", - сказав експерт.

Також Максим Малигін вважає, навіть не зважаючи на те, що подорожчання трапиться, воно буде малопомітним для українських громадян. Одна з основних причин - інфляція в нашій країні, яка точно триватиме до кінця року.

"Плюс весь чай, який фасується, наприклад, в Україні, і представлений в супермаркетах, є змішаним. Тобто це десь від 6 до 8 різних партій, і дуже часто з різних країн. Плюс з точки зору інфляції в нашій країні, яка в будь-якому випадку до кінця року буде, воно буде мало помітно", - розповів фахівець.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Львові проїзд у всіх видах громадського транспорту подорожчав до 10 гривень.

Також наш портал повідомляв, в Україні різко подорожчали крупи.

Нагадуємо, в Україні підскочили ціни на алкоголь і сигарети.