Глава України Володимир Зеленський підписав найважливіший законопроект, який докорінно змінить землеустрій в країні. Саме ним закінчується земельна реформа.

Підписання законопроекту відбулося в ході виступу глави держави на форумі "Україна 30. Земля". Про це свідчить трансляція форуму на YouTube.

Відповідний документ №2194 ще називають "земельною конституцією".

"Це закон, який прибирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, яку він у своєму житті ніколи не бачив. (Закон) остаточно повертає громадам право розпоряджатися своїми землями, чітко закріплює, що купувати і продавати землю можуть тільки українці. Закон, який з великою радістю тут саме зараз хочу підписати", - сказав Володимир Зеленський.

Що зміниться?

Тепер можна передати землі державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність.

Щоправда, винятком є землі, необхідні державі для виконання її функцій.

Також органи місцевого самоврядування матимуть повноваження щодо зміни цільового призначення приватних ділянок та щодо затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.

Встановлено чіткий механізм фіксування в Державному земельному кадастрі меж громад, зокрема об'єднаних.

Як раніше зазначали у Верховній Раді України, окремі положення Закону спрямовані на полегшення доступу іноземців, осіб без громадянства або іноземних юридичних осіб до придбання у власність земельних ділянок.

"Наголошуємо про нівелювання норм основного закону держави в частині зміни підходу до набуття у власність іноземцю, особі без громадянства або іноземній юридичній особі земельних ділянок сільськогосподарського призначення", – зазначали в головному юридичному управлінні ВР.

Зміна цільового призначення здійснюється за ініціативою власників.

Повноваження щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель надано обласним державним адміністраціям та виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Раніше "Нуѕеr" писав про те, що українців здивували цінами за гектар землі після відкриття ринку.

Також наш портал повідомляв, у Конча-Заспі почалося масштабне виселення чиновників з державних особняків.

Нагадуємо, Зеленський висловився щодо позитивних моментів діджитал-революції.