Експерт розповів, чому в Україні вирішили зробити верифікацію одержувачів субсидії

З 1 травня 2021 року в Україні почали діяти нові правила призначення субсидії. Так, деяким громадянам доведеться подати нову заяву і надати декларацію для отримання субсидії. На такий крок в уряді пішли через те, що грошей на виплати всім нужденним може не вистачити. Про це заявив економіст Олег Пендзін в ефірі телеканалу "Україна 24".

Олег Пендзін заявив, що в Державному бюджеті недостатньо грошей, щоб забезпечити допомогу всім хто її потребує. Саме тому в уряді пішли шляхом верифікації субсидіантів. На думку експерта це значною мірою ускладнило "соціальну справедливість".

"Тобто ті люди, які можуть платити самі, теоретично на них перевести цей платіж. Просто треба нагадати, що сьогодні 82 млрд грн боргів за послуги ЖКГ. Це та ситуація, коли люди повинні платити, але не платять, тому що немає сил", - зазначив експерт.

Вирішити цю проблему, за словами Олега Пендзіна можна тільки одним шляхом-підвищенням доходів громадян. Точно так діють у всіх країнах світу.

Варто відзначити, що за новими правилами при призначенні субсидій будуть враховуватися доходи українців від депозитів, дивіденти від цінних паперів та інше. Залишитися без субсидії можуть ті громадяни, які здійснили одноразову покупку на суму вище 50 тисяч гривень. Це може бути як автомобіль, так і нерухомість або навіть покупка валюти. Також у допомозі можуть відмовити громадянам, які виїжджали закордон.

Більшості українців субсидії перепризначать автоматично, проте іншим доведеться повторно подати заяви та Декларації про доходи та витрати. Раніше в уряді пояснили, що на такий крок пішли, щоб виключити їх списку субсидіантів забезпечених людей, які в змозі самостійно оплачувати рахунки.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українцям розповіли, хто може претендувати на підвищення пенсійних виплат.

Також наш портал інформував, що в Україні змінили правила призначення субсидій.

Нагадаємо, що колишній міністр розповів, як уникнути проблем з оформленням субсидій.