Самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенко можуть позбавити звання почесного доктора вишу.

З таким закликом до вченої ради Київського національного університету ім. Тараса Шевченка виступив ректор КНУ Володимир Бугров. Відповідну заяву він опублікував на особистій сторінці в Facebook.

Як відомо, звання почесного доктора КНУ ім. Шевченка було присвоєно Олександру Лукашенку 2 листопада 2009 року. А 5 листопада нинішній в. о. ректор вишу Леонід Губерський вручив йому відповідний диплом.

За словами ректора КНУ ім. Т. Г. Шевченка, дії Олександра Лукашенка повністю суперечать цінностям університету, саме тому він є не гідний даного звання.

"Вважаю, що Олександр Лукашенко не є гідним звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, а його протизаконні дії суперечать цінностям нашого університету. Саме тому я звертаюся до вченої ради КНУ із закликом терміново розглянути питання про позбавлення Лукашенка почесного статусу на своєму засіданні", — написав Володимир Бугров.

Крім цього, він висловив занепокоєння подіями, які відбуваються в Білорусі протягом останніх місяців. Ректор назвав примусову посадку літака Ryanair в Мінську "розбійним нападом".

"Зокрема, недавнім розбійним нападом на літак, який в Європі вже охрестили "актом піратства з боку білоруської влади" на чолі з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком", - додав Бугров.

Варто також відзначити, що в кінці березня поточного року Володимир Бугров заявляв, що у виші відсутня процедура позбавлення звання почесного доктора. За словами ректора, дане питання має політико-правовий характер, у зв'язку з чим він запропонував створити комісію з фахівців юристів, істориків і політологів, щоб розробити "якесь бачення".

Примітно, що студенти та випускники Київського національного університету імені Тараса Шевченка виступили з таким закликом ще у 2020 році, коли в Білорусі почалися протести.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні оголосили про зупинку авіасполучення з Білоруссю з 00:00 26 травня.

Також наш портал повідомляв, Лукашенко розганятиме військовою технікою будь-які майдани.

Нагадуємо, Олександр Лукашенко підписав документ, який визначає, кому переходить влада в разі його загибелі.