Українцям розповіли, в яких випадках за повірку лічильників платить споживач

Періодично всім споживачам проводять повірку лічильників газу. Послуга проводиться за рахунок газорозподільного підприємства, однак існують випадки, коли оплата лягає на плечі споживача. Про це інформує 104.ua у соцмережі Facebook.

Повірка лічильників буває декількох видів: періодичної, позачергової та експертної.

У першому випадку всі витрати бере на себе газорозподільна компанія, зокрема технічне обслуговування, транспортування і монтаж. У другому і третьому випадках витрати (на демонтаж, транспортування і монтаж) повинні бути компенсовані. Так, якщо результати позачергової перевірки не підтвердять факт його невідповідності з нормативними документами, то компенсувати витрати повинен ініціатор. У разі якщо після перевірки з'ясується, що лічильник не відповідає нормативним документам або буде зафіксований факт несанкціонованого втручання в роботу приладу, то заплатити доведеться споживачеві зі своєї кишені.

За інформацією Міністерства юстиції всі витрати на встановлення газових лічильників для споживачів у приватних будинках або квартирах, де газ використовується для побутових потреб, повинні оплачувати газорозподільні підприємства. Підкреслюється, що тариф за газопостачання, за яким платять споживачі, вже включає в себе витрати на установку лічильників (зокрема індивідуальних лічильників), тому газорозподільні зобов'язані надавати такі послуги абсолютно безкоштовно.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українців попередили про черговий стрибок цін на блакитне паливо. Експерти розповіли, кому доведеться платити більше.

Також наш портал інформував, що в уряді вводять новий спосіб перерахунку вартості холодної, гарячої води і тепла.

Нагадаємо, що експерт спрогнозував чергове зростання тарифів на електроенергію для населення: ціни можуть підвищити відразу в 10 разів.