Експерти розповіли про наслідки введення "ручного" ринку гази для виробників тепла.

Справа в тому, що український уряд з 20 травня відмовився від державного регулювання цін на газ для підприємств теплопостачання. Тобто тепер підприємства, що виробляють теплову енергію і гарячу воду, будуть купувати газ за ринковою ціною, яка останнім часом постійно зростає, а значить варто чекати і чергового збільшення цифр в платіжках. Про це пише "Головнокомандувач".


Все тому, що у "Нафтогазу" немає більше домовленості про постачання газ підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) за фіксованою ціною (і без передоплати). Так, наприклад, в травні ще НАК пропонував купити газ за ціною 8,3 гривні за куб, а в червні його середня ціна на українській енергетичній біржі досягне 12 грн за куб.

З цієї причини газ для виробників теплової енергії виростить в ціні відразу на 50%, що в свою чергу призведе до подорожчання блакитного палива і для споживачів.

українцям розповіли, чому з приходом холодів підвищать ціну на газ, фото: Ліга.Бізнес

З метою захистити українських громадян від різких стрибків ціни на газ, в Офісі президента вирішили встановити свою "ринкову" ціну. Правда зберігши право "Нафтогазу" на весь видобутий в Україні дешевий газ - щоб можна було одноосібно продавати в рази дорожче, ніж його собівартість.

У зв'язку з цим, варто готуватися до різкого зростання тарифів на опалення та гаряче водопостачання для жителів багатоквартирних будинків, оскільки в тарифах на "теплі послуги" вартість газу вже досягає 80%.

Раніше "Hyser" писав про те, що українців збентежили цінами на електроенергію.

Також наш портал повідомляв, що боржникам за комуналку пригрозили суворим покаранням.

Нагадуємо, що стало відомо, хто зможе заощадити 70% на нових тарифах на газ.