Уряд бачить вихід з боргової кризи в енергетиці тільки в підвищенні тарифів

Вже досить довгий час українська енергетика перебуває в стані боргової кризи, з якої урядів має намір вийти за допомогою збільшення тариф на світло для населення. Про це повідомляє iнформаційний портал "Фокус".

Примітно, що на ділі в Україні електроенергія коштує дешевше, ніж де-небудь ще — українці платять всього по 0,05 євро за кВт/год. Навіть незважаючи на те, що уряд позбувся пільгового тарифу на перші 100 кВт/годин електроенергії, навіть такий тариф на електроенергію на порядок нижче ринкового.

Ситуацію з боргами не допомогли виправити і ПСО. Експерт Ольга Кошарна заявила, що будь-яка схема ПСО неробоча. Вона згадала, що в 2017 році до прийняття готувався законопроект "Про ринок електроенергії", в якому йшла мова про ліквідацію перехресного субсидування і створення рівних умов для всіх учасників ринку, однак цього не сталося, в результаті чого ПСО призвело до перекосів на ринку, які вилилися в 70 мільярдів гривень боргів.

Експерти одностайні в думці, що уряду необхідно підвищити тарифи для населення. Ситуація з боргами могла почати змінюватися вже з 1 травня 2021 року, проте уряд продовжив дію ПСО до 1 липня, зберігши тариф в 1,68 гривень за кВт/год. Передбачається, що з другого півріччя вартість світла підніметься до 2,5 гривень за кВт/год, після чого ціни можуть скакнути вже до значень в 3,3-3,5 гривень за кВт/год.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українців розчарували червневими тарифами на газ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям розповіли, як змінювалися ціни на електроенергію з 2014 року.

Також "Hyser" писав, що частині українців доведеться подавати документи на отримання субсидії заново.