Незабаром в Україні можуть відбутися серйозні зміни в грошових переказах

У парламенті зараз активно обговорюється можливість зміни максимального розміру переклад через термінал, а також критерії публічних осіб, яких співробітники банків повинні перевіряти в посиленому режимі. Про це повідомляє iнформаційний портал "OBOZREVATEL".

На сьогоднішній день через банківські термінали анонімно, тобто не підтверджуючи особу, можна відправити до 5000 тисяч гривень, проте на ділі це означає, що Переказ на 5 тисяч гривень вже заборонений, оскільки термінали приймають до 4999 гривень, а завдання в одну гривню не видають. Експерти звертають увагу на те, що доречніше було б написати в законі не 5000 гривень, а 5001 гривень, що дозволяє позбутися незручностей у використанні інтерфейсів.

Варто зазначити, що ще з минулого року в Україні працюють нові правила фінансового моніторингу. Згідно з ними, банки повинні використовувати ризик-орієнтований підхід, так що кожна фінустанова використовує свою систему автоматичної перевірки, після якої окремі клієнти потрапляють під посилене спостереження.

У число клієнтів, до яких банки повинні проявляти більш пильну увагу, можна відзначити громадські діячі, які мають вплив на бюджет і прийняття рішень, особи, які проводять операції на суми понад 400 тисяч гривень, особи, які проводять операції з готівкою, ФОП і юрособи, які зареєстрували протягом останніх трьох місяців, а також особи, які переводять кошти за кордон і змінюють банкноти.

Важливим моментом також є те, що на сьогоднішній день банки мають право блокувати рахунки клієнтів без пояснення причини, особливо часто таке відбувається з "ПриватБанком", де не використовуються серйозні системи автоматичного моніторингу, в результаті чого підозрілими вважаються операції звичайних українців, які і підозрілими назвати складно.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що в одному з найбільших банків України "Приватбанку" відбулися серйозні зміни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українських пенсіонерів обрадували новиною про те, що пенсії видаватимуть не тільки на банківські картки.

Також "Hyser" писав, що українців попередили про відключення терміналів "Приватбанку"і " Раффайзена".