Як відомо, 14 червня поточного року пройде саміт НАТО. Однак на нього не запросили Україну. Також брати участь на зустрічі не буде і Грузія.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції в онлайн форматі. Він зазначив, що в саміті візьмуть участь тільки країни-учасниці Альянсу, оскільки планується, що зустріч буде короткою.

"Наступного разу у нас, можливо, буде більше часу. І ми проведемо зустрічі на високому рівні з партнерами. Але я не хочу спекулювати, коли будуть такі зустрічі, але цього разу формат з партнерами не передбачений", - заявив Йенс Столтенберг.

Генсек НАТО також підкреслив, що політика відкритих дверей в Північноатлантичному альянсі є великим досягненням, яке дозволило поширити демократію і права людини практично по всій Європі після холодної війни.

Столтенберг закликав Україну і Грузію сфокусуватися на реформах, а також посилити й модернізувати збройні сили та службу безпеки. На його думку, це допоможе країнам стати членами НАТО.

"Ми продовжуємо роботу з країнами-аспірантами такими як Грузія та Україна. Наш меседж: сфокусуйтеся на реформах, на посиленні Збройних сил і служб безпеки, оскільки ми вважаємо, що це найкращий спосіб для євроатлантичної інтеграції", — повідомив Єнс Столтенберг.

Додамо, як вже говорилося вище, саміт НАТО пройде 14 червня. Він відбудеться в Брюсселі. А головною темою буде зміцнення трансатлантичних зв'язків та розгляд концепції розвитку Альянсу "НАТО 2030".

При цьому партнери-члени НАТО США, Канада, Франція, Німеччина і Польща запевнили, що на заході тема України обов'язково буде обговорена.

Тим часом на думку експертів, Україні варто робити які-небудь висновки тільки після підсумків зустрічі Байдена з Путіним, самого саміту НАТО та остаточного рішення по "Північному потоку-2".

Раніше "Нyser" писав про те, що заступник генсека НАТО Мірча Джоане висловив підтримку територіальній цілісності України.

Також наш портал повідомляв, Російська Федерація назвала офіційну причину, чому стягує війська до кордонів України.

Нагадуємо, начальник Генштабу ЗСУ попередив, що Україні варто побоюватися не тільки вторгнення військ РФ, а й Білорусі.