З'явилася інформація щодо головної причини блокування рахунків в українців.

В Україні банки відстежують всі надходження на рахунки українців кошти, зокрема їх цікавлять ті, які мають невідоме походження. У разі виявлення сумнівних переказів рахунки українців блокуються. Про це пише "Оглядач".


Наприклад, людина регулярно отримує зарплату в розмірі 6 тис. грн, але раптом поповнює рахунок на 500 тис. грн – в такому разі банк може зажадати у отримувача коштів документи, які будуть підтверджувати, що він отримав їх легальним шляхом, а всі податки були оплачені.

Саму операцію при цьому заморожують, за словами фінансового аналітика Василя Невмержицького. Він пояснив, що якийсь час ці гроші будуть перебувати на транзитному рахунку, поки не пройдуть перевірку. Після цього отримані кошти або випускають, або зв'язуються з клієнтом для подальших з'ясувань.

українцям пояснили, з чим пов'язане блокування їхніх рахунків, фото: Мінфін

Варто відзначити, що перевіряються всі операції і на постійній основі. Підозрілі переводи виявляються спеціальними внутрішньобанківськими програмами виходячи з певних алгоритмів. Експерти стверджують, що це схоже на скорингові системи, які розраховують кредитні ризики за допомогою численних параметрів.

У даній ситуації клієнти обурюються з тієї причини, що банки перевіряють походження коштів тільки після того, як почалася операція, а не до фактичного отримання грошей. У зв'язку з цим, якщо з якоїсь причини ви не зможете підтвердити законність отримання коштів, то ваш рахунок заблокують і надалі з усім цим доведеться розбиратися з правоохоронцями.

Раніше "Hyser" писав про те, що ПриватБанк зробив важливу заяву щодо Приват24.

Також наш портал повідомляв, що ПриватБанк засмутив українців раптовими операціями.

Нагадуємо, що клієнти ПриватБанку стали скаржитися на те, що з їхніх рахунків масово списуються грошові кошти.