Ті громадяни України, які вийшли на заслужений відпочинок у 2019-2020 роках, отримуватимуть щомісячну доплату до пенсії у сумі 100 гривень.

Про це повідомила Міністр соціальної політики Марина Лазебна під час виступу на "Українському радіо" у середу, 19 травня.

Як пояснила чиновниця, було прийнято рішення встановити дану доплату, оскільки ця категорія громадян не потрапляє під планову щорічну індексацію, а ціни при цьому істотно зросли.

Вона нагадала, що наступний перерахунок пенсій має відбутися в липні 2021 року. Під індексацію не потрапили півмільйона українців, це люди, яким пенсії призначені у 2019-2020 роках.

"Там буде дві програми: перша - у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму, а друга програма - це нова програма (доплата в розмірі 100 гривень - ред.)", - уточнила Марина Лазебна.

Також в уряді планують підвищити мінімальну пенсію до двох тисяч гривень інвалідам першої групи.

Варто зазначити, що до кінця 2021 року в Україні очікується кілька етапів підвищення пенсій. Так 1 липня буде підвищена мінімальна пенсія.

Також надбавки збільшать:

- за наднормативний стаж;

- учасникам та інвалідам війни;

- учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (за останніми даними виплати збільшать на 40%);

- пенсії за особливі заслуги.

Вже з 1 жовтня встановлять щомісячні доплати до пенсії до 400 гривень для пенсіонерів віком 75-80 років. А з 1 грудня відбудеться чергове підвищення мінімальної пенсії, а також збільшення надбавок до виплат окремим категоріям.

Зазначимо, станом на 1 квітня 2021 року в Україні налічувалося 11 052 849 пенсіонерів. Середній розмір виплати склав 3 724.65 гривень. 38% українських пенсіонерів - щомісяця мають по 2-3 тисячі гривень. За квартал розмір пенсій зріс на 217.14 гривень або на 6.2%.

Раніше "Нyser" писав про те, що українських пенсіонерів порадували новацією щодо виплат.

Також наш портал повідомляв, в Україні розповіли, як зміняться виплати пенсіонерам, які працюють.

Нагадуємо, експерти попереджають, що перерахунок пенсій не обов'язково означає підвищення виплат.