Школяр знайшов в підручнику з української мови для 10 класу посилання, яке вело на сайт "для дорослих".

Ролик з доказом учень опублікував на своїй сторінці в соцмережі TikTok.

Так на кадрах видно, що автором підручника є Олександр Авраменко видавництво - "Грамота". Посилання було знайдено на 189 сторінці в одному із завдань.

"Зараз я вам покажу, як у шкільних підручниках прикріплюють посилання на сайти з порнографією. Як бачимо, звичайний підручник. Українська мова, 10 клас, видавець Олександр Авраменко. Сторінка 189.

В принципі, сторінка сторінкою, нічого незвичайного. Але, якщо ми придивимося, то побачимо таке посилання. І якщо ви перейдете по ньому, то потрапите на звичайний порносайт", – розповів молодий чоловік.

Як посилання опинилося в шкільному підручнику?

Насамперед було припущення, що при редакції книги в даному посиланні не помітили всього одну друкарську помилку і що нібито у посиланні невірна всього лише одна буква. За даними деяких ЗМІ, лінк повинен був вести на сайт "Новомиргородські вісті".

Пізніше помічниця Олександра Авраменка заявила, що посилання повинно було вести на сайт міста Новомиргород. Підозрюють, що це робота хакерів ㅡ про цей інцидент вже розповіли кіберполіції.

Журналісти видання "Страна" провели розслідування і з'ясували, що раніше цим доменом дійсно володіла адміністрація міста Миргород. Згідно з даними сервісу WhoIs, домен, зазначений у навчальному посібнику з української мови за 2018 рік, за яким розміщено порносайт, був зареєстрований 19 листопада 2019 року.

Адміністрація або забула, або не змогла заплатити за домен, щоб продовжити право користування ним. Тому адресу отримали нові власники, які розмістили там порнографічні матеріали.

Раніше "Нyser" писав про те, що в українських підручниках зобразили карту України без Криму.

Також наш портал повідомляв, на уроці інформатики вчителька змусила семикласника з'їсти паперовий літачок і погрожувала відрізати палець.

Нагадуємо, у мережі мовний скандал через блогерку з Києва.