У 2023 році в українській пенсійній системі можуть відбутися серйозні зміни

В уряді вкотре пообіцяли найближчим часом запровадити систему обов'язкових накопичувальних пенсій. До парламенту вже потрапив законопроект №2683-3, згідно з яким українці почнуть збирати гроші на особистих рахунках на власні пенсія з 2023 року. Якщо законопроект приймуть протягом найближчих двох місяців, то в уряду буде півтора року на підготовку. Варто відзначити, що в парламенті забракували вже кілька варіантів законопроекту про другий рівень пенсійної системи. Про те, що змінить даний законопроект повідомляє iнформаційний портал "Сьогодні".

В першу чергу необхідно відзначити, що Україні необхідні накопичувальні пенсії. Навіть незважаючи на те, що уряд регулярно підвищує солідарні державні пенсії, більша частина з 11 мільйонів українських пенсіонерів отримують менше 3 500 гривень, тобто проживають за межею бідності. Більш того, солідарна пенсійна система через демографічну кризу знаходиться на межі катастрофи.

Суть накопичувальних пенсій полягає в тому, що українець і його роботодавець щомісячно будуть відраховувати кошти в пенсійні фонди, які будуть інвестувати кошти в безпечні проекти, примножуючи їх. Таким чином, за 40 років українці зможуть собі заробити на дійсно гідну пенсію.

Колишній керівник Пенсійного фонду України, а зараз незалежний експерт Віктор Колбун заявляє, що розглянутий зараз законопроект трохи відрізняється від попередніх. Зараз що співробітник, що його роботодавець будуть відраховувати по 2 відсотки від зарплати в місяць, досягаючи 4 відсотків. До цього, наприклад, пропонувалося брати по 1 відсотку з працівника і роботодавця і підвищувати відсоток до 7 в сумі. Одночасно з цим знижується ЄСВ і податок на доходи фізосіб, обидва на 2 відсотки.

Одним із сумнівних моментів ініціативи є те, що незважаючи на довге обговорення, немає абсолютно ніякої інформації про те, хто ж буде розпоряджатися грошима українців — новий Пенсійний фонд-2, великі недержавні фонди і т.д. а навіть якщо цим буде займатися держструктура, залишається небезпека корупційних схем, через що накопичення українців можуть виявитися набагато менше, ніж передбачалося.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли про нові корисні послуги, доступні в додатку"дія".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що стало відомо, як зміняться виплати працюючих пенсіонерів в Україні.

Також "Hyser" писав, що українських пенсіонерів попередили про те, що вони можуть позбутися своїх пенсій і розповіли, що потрібно робити, щоб цього не сталося.