У тих громадян України, хто підписав річний тариф з газовою компанією, цінових потрясінь через подорожчання "блакитного палива" не відбудеться. А ось ті, хто платить за газ помісячно, повинні бути готові до того, що вартість кубометра може злетіти з 8 до близько 12 грн.

За словами фахівців, тарифи залежать від стратегій і де і як компанії купують "блакитне паливо". Про це пише Obozrevatel.

Оскільки постачальників на газовому ринку багато - як тільки з'явиться можливість знижувати вартість - це будуть робити. Наприклад, вартість українські постачальники почнуть знижувати, якщо впаде ціна на європейських ринках. Однак, поки такі підстави відсутні.

"Для багатьох компаній нині базовим є річний пакет, але є компанії, які орієнтуються на місячний, і такий пакет у них вигідніше, ніж річний. Тариф дуже залежить від стратегій і від того, де і як компанії купують газ", - пояснила координатор житлових програм "Опори" Тетяна Бойко.

Також фахівці вважають, що ціна на газ для населення може знизитися тільки в разі втручання держави, але без державного регулювання - Кабінет міністрів може зобов'язати "Укргазвидобування" або НАК "Нафтогаз" пропонувати на ринку більш вигідну ціну для оптовиків. Якщо ж "Нафтогаз" зменшить ціну - Тарифи можуть опуститися до рівня 7-8 грн.

"Як тільки буде можливість купити дешевше український газ або впадуть ціни на європейських ринках, думаю, більшість постачальників теж знизять ціни. Але чи відбудеться це в найближчій перспективі? Цього місяця - ні. Може, в наступному або через місяць. Ринок не прогнозований", - зазначила Бойко.

У свою чергу глава Нафтогазу Юрій Вітренко на нараді в Офісі президента заявив, що найближчим часом НАК "Нафтогаз України" запропонує підприємствам теплопостачання довгострокові цінові пропозиції на постачання природного газу. Це дозволить уникнути коливань цін в найближчому опалювальному сезоні.

Раніше "Нyser" писав про те, що українців попередили про позапланове відключення гарячої води.

Також наш портал повідомляв, українцям розповіли, як заощадити на оплаті комунальних послуг.

Нагадуємо, ціна на електрику в Україні може також різко підскочити вгору, як це сталося з ціною на газ.