Уряд України планує повернути в країну обов'язковий технічний огляд легкових машин.

Відповідний законопроєкт був опублікований Міністерством інфраструктури України. Як відомо, документ з такою ініціативою в Кабміні з'явився ще у квітні поточного року. Він передбачає повернення правила про техогляд вже у 2022 році.

Основна причина його введення-бажання дотриматися вимог ЄС (в Європі вже давно введений обов'язковий огляд). Крім цього, влада країни бажає підвищити якість автомобілів на дорозі. Не виключають, що це допоможе зменшити кількість аварій і аварійних ситуацій.

Що передбачає новий законопроєкт про техогляд

Перевізників зобов'язують оснащувати транспортні засоби тахографами й обмежувачами швидкості, а рядовим водіям доведеться частіше проходити перекваліфікацію. Таким чином, держава планує посилити контроль за дорожньою ситуацією і знизити кількість ДТП.

Нові автомобілі повинні будуть проходити перевірку через 4 роки після покупки, в той час, як старі машини будуть зобов'язані проходити ТО кожні два роки.

Крім цього, уряд хоче ввести норму, згідно з якою техогляд буде здійснюватися виключно з відеофіксацією. Щоб виключити можливість хабарництва та надання документів без належного техогляду.

Не виключено також і те, що експерти ВТК - механіки, які безпосередньо проводять огляд - будуть нести відповідальність щодо дотримання процедури проведення ТО транспорту і результати перевірки.

Машини будь-якого віку, в належному технічному стані, зможуть і далі пересуватися дорогами України.

Відзначимо, на цей час законопроєкт ще не прийнятий – можуть помінятися як терміни, так і інші правила.

Як відомо, раніше в Україні вже існувала подібна практика, проте її офіційно скасували майже 10 років тому.

Раніше "Нyser" писав про те, що у скільки обійдеться ремонт битої машини з Америки.

Також наш портал повідомляв, українці зможуть змінювати водійське посвідчення в режимі онлайн.

Нагадуємо, у МДВ заявили, що "листи щастя" будуть надсилати не всім водіям.