За рік житло в Києві зросло в ціні на 10-15%. Експерти назвали причини, а також розповіли, які квартири мають великий попит на вторинному ринку.

Про це пише видання "НВ". Зазначається, що за 2020 рік у столиці України житло зросло в ціні, як мінімум, з двох причин: перша - це активізація інвесторів в орендному бізнесі, а друга - зростання кількості покупців з регіонів.

Відомо, що серед покупців найбільшим попитом на вторинному ринку в Києві користується житло в будинках, які були побудовані не більше 20 років тому. Водночас хрущовки й старі квартири беруть вкрай неохоче.
Попри подорожчання, фахівці говорять про те, що в столиці на ринку житлової нерухомості не вистачає якісних пропозицій. При чому це стосується багатьох районів.

Власники знімають з продажу популярні квартири, сподіваючись на зростання цін найближчим часом. В той самий час власники житла в дуже старих будинках знижують ціни, сподіваючись скоріше розпрощатися з ненадійними та застарілими квартирами.

Однак це не має ніякого результату - люди не готові до зношених комунікацій, старої проводки, цвілі та інших несподіванок.

Один з найпопулярніших запитів у тих, хто шукає квартиру в Києві, – будинок біля метро. Слово "біля" зазвичай розшифровують як "10-15 хвилин пішки до метро". Але квартири в будинках, побудованих неподалік від метро, коштують значно дорожче точно таких же, але розташованих далі від "підземки". Повідомляє "Сьогодні".

Наприклад, двокімнатні квартири в хрущовках на Борщагівці можна купити за 35-42 тисяч доларів. У таких же будинках тільки вже Святошинського району, в мікрорайонах біля метро, квартири продаються по 50 тисяч доларів. Таким чином, різниця в ціні між найдешевшими квартирами "з метро" і без становить близько 30%.

А ось в центральних районах різниця в цінах на квартири біля метро і далеко від "підземки" становить приблизно 50%.

У нових будинках ціна за квадратний метр залежить від багатьох факторів: матеріали (бетон або цегла), планування (якщо смарт – з балконом або без), наявність поруч рекреаційної зони (парку або озера) або, навпаки, жвавої загазованої траси.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні розпочався прийом заявок на пільгову іпотеку для переселенців.

Також наш портал повідомляв, у Києві на Лісовому масиві понад 300 людей живуть у будинку з 39 видами небезпечних грибків.

Нагадуємо, у Мінфіні пропонують ввести норму, згідно з якою починаючи з третьої проданої квартири пересічні українці повинні будуть платити стільки ж, скільки й компанії.