В уряді планують підвищити допомогу при народженні дитини до 50 тисяч гривень

З 1 січня 2022 року допомога при народженні дитини (і усиновленні) може зрости з нинішніх 41,28 тисячі гривень до 50 тисяч гривень. Відповідний законопроєкт Кабмін планує розглянути в середу, 26 травня. Про це інформує портал FinBalance.

В уряді заявили, що розмір держдопомоги при народженні дитини не переглядали з 2014 року, а з урахуванням інфляції тієї суми вже не достатньо щоб повною мірою допомогти батькам. Повідомляється, що при народженні дитини одноразово батькам буде виплачуватися сума в розмірі 25% від загального розміру допомоги. Решта коштів будуть виплачуватися батькам щомісяця протягом наступних 3 років.

Також новим законопроєктом передбачається збільшення розміру допомоги при народженні дитини на прогнозний показник зростання індексу споживчих цін (грудень до грудня попереднього року), який затверджує уряд. Працювати нововведення почне з 1 січня 2023 року.

Варто відзначити, що згідно з чинним законодавством батькам відразу виплачується 10 320 гривень на дитину. Далі протягом 36 місяців на карту надходять виплати в розмірі 860 гривень. В уряді дійшли висновку, що діючі виплати не покривають всі витрати батьків. У разі прийняття законопроєкту допомогу збільшать до 50 тисяч гривень, а разом з тим збільшиться розмір як одноразової, так і щомісячної виплати. Так, якщо документ підтримають, то батькам будуть відразу виплачувати 12 500 гривень, а потім кожен місяць протягом 3 років по 1041 гривень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що у Кабінеті Міністрів сповістили про серйозну новацію щодо зарплат українців.

Також наш портал інформував, що українцям розповіли, хто може претендувати на підвищення пенсійних виплат.