В уряді попередили, що частина українців рік не зможуть вийти на пенсію

Наступного року всі 60-річні українці, у яких буде менше 29 років страхового стажу не зможуть вийти на заслужений відпочинок. Справа в тому, що працювати їм доведеться або до 63, або до 65 років. Про це йдеться в Законі "Про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування".

У документі сказано, що вимоги до страхового стажу для того, щоб вийти на пенсію збільшуються на рік кожні 12 місяців. Таким чином, ті, хто в покладений термін не встигнуть виконати умови, змушені будуть працювати або до 63, або до 65 років.

Так, в 60 років на заслужених відпочинок зможуть відправитися ті, хто встигли напрацювати 29 і більше років страхового стажу. У 63 ж роки зможуть вийти ті, у кого напрацьовано від 19 до 29 років стажу, а в 65 років — тільки ті, у кого напрацьовано від 15 до 19 років страхового стажу.

Варто відзначити, що якщо в діючу систему не внести ніяких змін, то тільки у приблизно 70 відсотків українців у віці 60 років вийде вийти на пенсію. Решта ж, тобто практично кожен третій, через нестачу напрацьованих років залишиться без виплат і буде змушений працювати до 63 або 65 років.

У Світовому банку заявили, що крім того, що значна частина українців не зможуть нормально виходити на пенсію, розмір пенсійних виплат буде знижуватися, так що в 2045 році пенсія становитиме всього 20 відсотків від заробітної плати. Крім того, буде зменшуватися кількість тих, хто не заробив собі на пенсію, приблизно до 30 відсотків до 2045 року.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українців сповістили про те, що розмір лікарняних і декретних виплат зріс.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у ПФУ попереджають про те, що пенсії скоро почнуть зменшуватися.

Також "Hyser" писав, що стало відомо, як зміняться виплати українців після перерахунку пенсій.