Вже у вівторок, 1 червня, українським громадянам, які вийшли на заслужений відпочинок, перерахують пенсії. Однак, даний перерахунок торкнеться не всіх пенсіонерів, тільки тих, які працюють.

За даними Пенсійного фонду України (ПФУ), перерахунок торкнеться близько 700 тисяч українських пенсіонерів.

Виплати з 1 червня 2021 року насамперед зміняться для наступних категорій громадян:

- які продовжували працювати й отримали не менше 24 місяців страхового стажу;

- які отримали менш як 24 місяців страхового стажу, але після призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Перерахунок торкнеться двох попередніх місяців, таким чином пенсіонери, які працюють, в червні отримають надбавки за травень і квітень.

Розмір надбавок залежить від розміру страхового стажу і зарплати. Соцвиплати для працюючих пенсіонерів, обчислюються за такою простою формулою: середня зарплата * трудовий (страховий) стаж * індивідуальний коефіцієнт заробітку.

Зазначимо, що згідно з формулою, трудовий стаж вважається у відсотках (1 рік - це 1%). Саме до цього відсотка буде зараховано весь час, який громадянин пропрацював з моменту виходу на пенсію.

Важливо: перерахунок буде зроблений автоматично, звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.

Варто зазначити, що уряд хоче хоч трохи підняти виплати громадянам, які вийшли на пенсію у 2019-2020 роках. Таких налічується близько 500 тисяч. Для них не передбачена індексація пенсій. І все ж, в Мінсоцполітики вирішили підняти всім виплати на 100 гривень. Таке підвищення має відбутися 1 липня.

Ще один етап підвищення пенсій буде в жовтні. Тоді обіцяють підвищити виплати українцям старше 75 років. Їм мають намір щомісяця доплачувати по 400 гривень. Таким чином, мінімальна пенсія громадян у віці 75+ років складе 2500 гривень.

Раніше "Нyser" писав про те, що в уряді попередили, частина українців рік не зможуть вийти на пенсію.

Також наш портал повідомляв, для отримання виплат пенсіонерам тепер не обов'язково переходити на банківські картки до 1 вересня.

Нагадуємо, розмір соціальних допомог в Україні за останній рік відчутно зріс.