В мережі опублікували унікальну карту, якій трохи більше ніж 300 років. Історики кажуть, вона є прямим доказом - Україна сприймалася у світі як самобутня країна ще на початку XVIII століття. А ось сучасна Росія в ті часи навіть не мала свою нинішню назву.

Старовинна карта була оприлюднена на сторінці спільноти History Ukraine в Twitter.

Як відзначили автори даної публікації, унікальна карта була видана ще в 1720 році. Її автором був Йоганн-Баптист Хоманн - географ і картограф, засновник картографічного видавництва в Нюрнберзі, яке було провідним видавцем такої продукції в Німеччині.

"Україна і Червона Русь позначені як одна територія, а на півночі бачимо московські землі і Тартарію", – пояснили історики.

Додамо, серед карт України найбільш відома його робота Vkrania que et terra Cosaccorvm cum vicinis Walachiae, Moldaviae, Minoris Tartariae Provinciis ("Україна - земля козаків з сусідами - Валахія, Молдавія і Мала Татарська провінція").

Після його смерті постійно доповнювалась та виходила нова версія цієї карти. Написи "Russia Rubra" (Червоний Русь) і "Ukraina" (Україна) проведено паралельно через всю українську етнічну територію.

У 1716 році Йоганн-Баптист Хоманн видав "Grosser Atlas ueber die ganze Welt" (Великий Атлас усього світу). В атласі поміщена карта "Імперія турецька в Європі". Карта неодноразово перевидавалася, зокрема в 1720, 1730, 1737, 1740 і т. д.

На картах 1716 і 1720 зустрічається назва "Ucrania" (Україна). Напис розташований південніше Києва та охоплює Правобережну і Лівобережну Україну. На карті 1737 вже замість напису "Ucrania" (Україна) - напис "Russia Rubra" (Червона Русь), а Південна Україна позначена як "Ocrainia" (північніше Кодака, охоплює Правобережжя і Лівобережжя, в межах Кримського ханства і Російської імперії).

Північніше напису "Ocrainia" - напис "Cosaki Zaporowski "(козаки Запорозькі) східніше - напис "Dzikia Pole" (Дике поле).

Раніше "Нyser" писав про те, що у столиці Російської Федерації пролунав офіційний гімн України.

Також наш портал повідомляв, ексрадник Путіна розповів, звідки та коли РФ може напасти на Україну, місце позначено на карті.

Нагадуємо, в українських підручниках зобразили карту України без Криму.