Якщо пенсіонер своєчасно не повідомив Пенсійний фонд України про своє працевлаштування, то може виникнути переплата пенсійних виплат. В такому випадку її потрібно буде повертати.

Про це йдеться в матеріалі "Пенсійного кур'єра". Переплата пенсії - це сума пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації та інших доплат до пенсій), виплачена з різних причин більше розміру, визначеного законодавством.

Відзначається, що якщо громадянин на пенсії, вирішив піти працювати, то в такому випадку для нього не передбачені законодавством проведення перерахунку в разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за наднормативний страховий стаж.

Крім цього, пенсіонерам, які не працюють, але мають дітей до 18 років, встановлюється надбавка в розмірі 150 гривень. Але в разі працевлаштування виплата зазначеної надбавки припиняється.

А після працевлаштування одержувача пенсії за вислугу років, якщо він працевлаштовується за тією спеціальністю, що дає право на призначення даного виду пенсії, виплата пенсії йому взагалі повинна припинитися.

"Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і відрахувань по пенсіях пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов'язків і знати, що надміру отримані кошти підлягають поверненню", — йдеться в повідомленні.

Як повідомити до Пенсійного фонду про працевлаштування:

Потрібно подати заяву про перерахунок пенсії як особа, що працює, і додати копію документа, який підтверджує факт працевлаштування – наказ про зарахування на роботу або договір про цивільноправові відносини. Заяву можна принести самостійно регулятору або ж подати його через вебпортал, або відправивши паперовий лист.

Крім того, деяким українським пенсіонерам можуть зменшити виплати відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Підставою для стягнення частини пенсії можуть бути:

- судові рішення, ухвали, постанови та вироки (щодо майнових стягнень);

- виконавчі написи нотаріусів;

- інші рішення та постанови, виконання яких провадиться аналогічно виконанню судових рішень.

Раніше "Нyser" писав про те, що для отримання виплат пенсіонерам тепер не обов'язково переходити на банківські картки до 1 вересня.

Також наш портал повідомляв, в уряді попередили, частина українців рік не зможуть вийти на пенсію.

Нагадуємо, розмір соціальних допомог в Україні за останній рік відчутно зріс.