Якщо зараз середня ціна за газ в Україні 7,99 грн. за кубометр, то вже в червні вартість може зрости до 12 гривень за кубічний метр. Поки ж базовою для більшості українців залишається оголошена в кінці квітня річна ціна.

Як заявляють багато експертів, знайти більш прийнятні ціни, які будуть пропонувати оператори, буде вкрай складно. Писати "Головнокомандувач".

За словами фахівців, тарифи залежать від стратегій і де і як компанії купують "блакитне паливо". Оскільки постачальників на газовому ринку багато - як тільки з'явиться можливість знижувати вартість - це будуть робити.

Наприклад, вартість українські постачальники почнуть знижувати, якщо впаде ціна на європейських ринках. Однак, поки такі підстави відсутні.

На даний момент вартість природного газу на європейських ринках впала нижче позначки 300 доларів за тисячу кубометрів. Але, як для міжсезоння, вартість-досить висока.

Деякі експерти заявляють, що ринок абсолютно не прогнозований. Відзначається, що така ситуація спровокована холодною весною, і тим, що російський "Газпром" не продає достатні обсяги природного газу в Європу.

У сховищах запаси газу залишаються низькими, тоді як попит зростає, оскільки компанії-постачальники вже закуповують газ на зиму. Через це ціни не знижуються.

Також фахівці вважають, що ціна на газ для населення може знизитися тільки в разі втручання держави, але без державного регулювання-Кабінет міністрів може зобов'язати "Укргазвидобування" або НАК "Нафтогаз" пропонувати на ринку більш вигідну ціну для оптовиків. Якщо ж "Нафтогаз" зменшить ціну - Тарифи можуть опуститися до рівня 7-8 грн.

Додамо, з 20 травня в Україні ціни на газ для теплокомуненерго урядом більше регулюватися не будуть, у зв'язку з чим зникає зобов'язання для НАК "Нафтогаз України" продавати газ за фіксованою державою ціною.

Раніше "Нyser" писав про те, що українцям розповіли, як заощадити на оплаті комунальних послуг.

Також наш портал повідомляв, ціна на електрику в Україні може також різко підскочити вгору, як це сталося з ціною на газ.

Нагадуємо, українців попередили про позапланове відключення гарячої води.