У липні поточного року вартість світла для населення знову зміниться

Вже протягом довгого часу багато українських політиків і економістів заявляють, що вартість електроенергії на ділі набагато нижче, ніж повинна бути, тому з липня поточного року її повинні підняти. Про це повідомляє Інформаційний портал "Главком".

Повідомляється, що діючий тариф у розмірі 1,68 гривень за один кВт/год діятиме тільки до кінця липня. Після цього українцям потрібно готуватися до підвищення вартості. Наприклад, у Міністерстві енергетики заявляють, що найменше після збільшення платитимуть жителі Києва та Дніпропетровщини, приблизно від 2,60 до 2,96 гривень за кВт/год, у той час як найвищі ціни на світ побачили б жителі Івано-Франківської та Луганської областей — від 3,70 до 4 гривень за кВт/год.

Проте, навряд чи ціни зростуть в 2-3 рази за один момент. У НКРЕКП роздумують над цим питанням і вже представили три варіанти поступового підвищення вартості світла для домогосподарств до третього кварталу 2023 року. Перший варіант передбачає, що уряд не наважиться піднімати ціну на електроенергію і залишить ціни недоторканими до кінця поточного року. За другим сценарієм уряд до кінця 2021 року підвищить тарифи на світло на 15%, через що тариф зросте до 2,22 гривень за кВт/год. Нарешті, за третім сценарієм з липня Кабмін підвищить ціни на світло на 30%, досягнувши тих же 2,22 гривень, а в 2023 році вартість досягне вже 3,48 гривень за кВт/год.

Одночасно з подорожчанням, однак, для деяких українців можуть ввести пільговий тариф, який буде діяти протягом більш ніж 100 кВт/год. У Міненергетики заявили, що вони знайшли механізм, який дозволить знизити цифри в платіжках за світло для деяких українців.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що в Україні почала підвищуватися вартість проїзду в громадському транспорті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям розповіли, наскільки може подорожчати тариф на газ.

Також "Hyser" писав, що у теплокомуненерго заявили, що новий опалювальний сезон знаходиться під загрозою.