В Україні авто дорожче 1,2 млн грн може стати "розкішшю", а значить власники будуть зобов'язані платити 25 тисяч гривень транспортного податку. Це відбудеться в тому випадку, якщо уряд прийме так званий "антиахметівський" законопроєкт.

Про це йдеться в матеріалі "Економічної правди".

Як відомо, в нашій країні почав діяти транспортний податок у 2015 році. Він був введений як податок на розкіш. На цей момент "розкішшю" вважаються автомобілі дорожче 375 мінімальних заробітних плат на рік (зараз це 2,25 млн грн). Саме за них і потрібно платити податок.

Навіщо був введений даний податок? Річ у тому, що прив'язка вартості машин до мінімальної зарплати позбавило владу потреби постійно переглядати граничні ціни для оподаткування через інфляцію - розмір мінімальної зарплати зростає щорічно, як і ціни на авто.

Але, коли Володимир Зеленський став президентом, за його ініціативою влада різко підвищила мінімальну зарплату: з 4173 грн до 6 тис. грн. Таким чином всього за кілька років вона зросла на 43%. Потім підвищилася і гранична ціна для оподаткування транспортним податком: з 1,56 млн грн до 2,25 млн грн.

Проте ціни в країні за 2019-2021 роки збільшилися в середньому не більше ніж на 10%. Падала кількість оподатковуваних моделей. Що власне призвело до падіння податкових надходжень з транспортного податку з 276 млн грн у 2019 році до 202,8 млн грн у 2020 році.

В результаті й було внесено пропозицію виправити таку "несправедливість" шляхом кардинального зниження порогового значення ціни автомобіля. Законопроєкт пропонує знизити це значення з 375 мінімальних зарплат (2,25 млн грн) до 200 мінімальних зарплат (1,2 млн грн).

Якщо новий закон буде прийнятий, то може повернутися розмір порогового значення для оподаткування авто 25 тисячами грн до рівня 2017 року (тоді воно теж становило 1,2 млн грн) при тому, ціни на автомобілі на рівень 2017 рік ніхто повертати не буде.

Таким чином під оподаткування потрапить більше моделей авто, зокрема моделі середнього класу, які дуже далекі від поняття "розкіш".

Раніше "Нyser" писав про те, що у Верховній Раді пропонують внести зміни до Податкового кодексу України.

Також наш портал повідомляв, названі найпопулярніші б/у машини на газу.

Нагадуємо, Володимир Зеленський підписав кілька нових законів, згідно з якими спрощується процедура митного оформлення так званих євроблях.