В Україні наближається серйозна податкова реформа, яка торкнеться і пересічних громадян. Її анонсував глава країни Володимир Зеленський під час своєї пресконференції.

Відомо, що документ вже затвердив Кабінет Міністрів України. Зараз він знаходиться на погодженні Міністерства фінансів.

Так, згідно з даною реформою, більше доведеться платити фізособам, які продають багато квартир. На думку уряду, це дозволить позбутися схеми, при якій девелопери оформляють на себе квартири та після продають їх вже як фізособи.

Як відомо, громадяни (фізособи) при продажу нерухомості повинні заплатити податок у розмірі 5%, в той час, як компанії – 18%. У Мінфіні пропонують ввести норму, згідно з якою починаючи з третьої квартири пересічні українці повинні будуть платити стільки ж, скільки й компанії.

Варто також зазначити, що в поточному році податок на нерухоме майно нараховується фізичним особам – власникам об'єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року – 4 723,00 гривень.

Розрахунок податку здійснено на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

В той самий час, якщо у 2020 році доводилося платити 62,5 грн за кожен "зайвий" квадратний метр, то у 2021 році через підвищення мінімальної зарплати податок на нерухомість виріс і становить до 70,8 грн.

Податок на нерухомість зобов'язані сплачувати фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, за наявності певних умов.

Розмір податку можуть самостійно визначати місцева влада, але він не повинен перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати.

Платити податок за нерухомість доведеться, якщо:

- площа квартири понад 60 кв. м,

- площа житлового будинку понад 120 кв. м,

- площа різних типів об'єктів нерухомості понад 180 кв. м.

Якщо після закінчення термінів оплати громадянин не заплатив податок, то на суму податкового боргу нараховується пеня з розрахунку 120% річних ставки НБУ.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Верховній Раді пропонують внести зміни до Податкового кодексу України.

Також наш портал повідомляв, в Україні розпочався прийом заявок на пільгову іпотеку для переселенців.

Нагадуємо, у Києві різко подорожчали квартири на вторинному ринку.