Українців почнуть позбавляти житлових субсидій через нові правила

В Україні з 1 травня набули чинності нові правила призначення житлової субсидії. Субсидіантам доведеться подавати нові заяви та Декларації про доходи. При цьому частини українців можуть відмовити в наданні допомоги. У яких випадках сім'я може залишитися без субсидії розповів депутат Київради Володимир Кравець у своєму блозі на сайті obozrevatel.

Уряд посилив вимоги для призначення субсидій, тому всім хто претендує на допомогу, слід подавати нову заяву і декларації про доходи й витрати. При цьому існує безліч нюансів при яких в призначенні допомоги можуть відмовити.

Так, якщо хтось зі складу домогосподарства або член сім'ї особи, яка проживає в будинку, має понаднормові активи, то в призначенні житлової субсидії буде відмовлено. Розраховувати на допомогу від держави не варто тим громадянам, які протягом року до подачі заяви здійснили одноразову покупку на суму 50 тисяч гривень (наприклад автомобіль, земельну ділянку або нерухомість).

Також відмовлять у субсидії українцям, які мають депозити понад 25 прожиткових мінімумів, тобто 56 750 гривень. Без допомоги залишать і тих хто здійснював покупку валюти або банківських металів на суму понад 50 тисяч гривень. Також за новими правилами в субсидії відмовлять людям, які більше ніж 60 днів перебували закордоном. Водночас діє чимало старих обмежень, які в тандемі з новими скоротять кількість одержувачів субсидій.

Згідно з даними в Україні налічується близько 3 мільйонів домогосподарств, які отримують субсидії. Відзначається, що через введення нових правил їх кількість може скоротитися на 1-5%, що близько 30-150 тисяч українських сімей. Відзначається, що посилення правил призначення субсидії дозволить державі економити від 700 мільйонів до 3,5 мільярда гривень на рік.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українцям підказали, як отримати субсидію без офіційного працевлаштування.

Також наш портал інформував, що деяким українцям автоматично перепризначать субсидію.

Нагадаємо, що одержувачів субсидій стривожили новими правилами.